Lapponia - Juwelen


De zilvercollectie Lapponia geniet ruim vijftig jaar een uitstekende reputatie. In 1960 startte de Finse goudsmid Peka Antilla zijn zilverlijn Lapponia. Voor hem lag de nadruk vooral op het vervaardigen van designsieraden van hoogwaardige kwaliteit. In 2001 is het familiebedrijf overgenomen door Kalevala Koru, de grootste juwelenproducten in Finland. Kalevala Koru is ontstaan uit een vrouwencoöperatie met als ideaal de maatschappelijke positie van vrouwen wereldwijd te ondersteunen.

Doorheen de jaren begon hij samen te werken met verschillende ontwerpers. Elke ontwerper zet zijn eigen stempel, heeft zijn eigen "Personal Touch" in zijn ontwerp. Maar toch is er een gezamenlijke, kenmerkende lijn terug te vinden: als geheel zijn de Lapponia sieraden bijzonder herkenbaar.

Lapponia wordt geassocieerd met vormen geïnspireerd op de natuur. Deze inspiratie wordt ook doorgevoerd in de afwerking van puur zilver.

De eerste Lapponia sieraden werden ontworpen door Björn Weckström in de tweede helft van de jaren zestig. Samen met Peka Antilla zette hij de lijn uit die de stijl van Lapponia zou worden. In zijn inspiratie zien we vooral de overweldigende kracht en de grootte van de natuur. Zijn ontwerpen zijn modern, maar ook tijdloos. De kleine klompjes goud die hij in Lapland aantrof, inspireerden zijn vernieuwende visie op het ontwerpen van juwelen. Elk ontwerp staat voor een element uit de natuur. Zijn Space Silver collectie is een van de hoekstenen van de Lapponia collectie.

Poul Havgaard is een Deense smid die sinds 1971 mee ontwerpt voor Lapponia. Hij verdiept zich vooral in de organische vormen. Een essentieel proces in zijn ontwerpen is het creëren van een spanning door twee boeiende vormen te laten versmelten. Hij ziet een juweel als een non-verbale communicatie dat een centrale rol speelt in het beïnvloeden van de andere sekse. Jezelf versieren voor een ander is één van de belangrijkste factoren die culturen beïnvloeden, meent hij.

In 1975 ontwierp Zoltan Popovits voor Lapponia een zilveren schaakspel: ieder schaakstuk heeft een uniek karakter en is een miniscuul beeldhouwwerk binnen een groter geheel. De filosofie over juwelen creëren van deze beelhouwer en keramist zit verankerd in die van primitieve volkeren: een nastreven van individualisme en de nabijheid van de natuur.

Christophe Burger is een internationaal bekende en zeer bekwame Franse ontwerper van artistieke juwelen. Hij combineert Franse avant-garde met Fins vakmanschap, met juwelen die gekenmerkt worden door geometrische vormen, sprankelende diamanten of kleurige edelstenen. Een juweel moet een boodschap uitstralen, een boodschap van de ontwerper naar de drager, en naar diegene die het juweel aanschouwt.

Eenvoud, een harmonieus samenspel van vormen en lijnen, waarbij de uitdaging ligt in het behouden van het de subtiele details doorheen het productieproces. Dat is de essentie van Pekka Hirvonen zijn visie op de Lapponia juwelen toen hij 2002 voor hen begon te ontwerpen. De vormen kunnen als gracieus en aërodynamisch worden omschreven. Het zijn net diezelfde vormen die we in de natuur aantreffen, en die dan ook een grote aantrekkingskracht hebben op de mens.

De Taiwanese Chao-Hsien Kuo is sinds januari 2006 voor Lapponia werkzaam. Kuo's collectie combineert een krachtig ontwerp met matte oppervlakten en een delicaat lijnenspel. "Mijn ontwerpen geven mijn liefde voor de natuur weer en mijn passie om dingen te creëren. Ik wil juwelen maken waarin de groei van het ontwerp tot uiting komt zonder te overdrijven en die een emotie ontlokken aan de drager. Voor mij is het overduidelijk dat een juweel niet een op zichzelf staand iets is, maar een toegevoegd accent creëert voor de drager".

Lapponia juwelen zijn technisch gezien van het hoogste niveau: aan sloten wordt een ongekende grote aandacht besteed, zodat ze een perfect geheel vormen met de rest van het sieraad. Alle zilver juwelen zijn van eerste gehalte zilver met een hierover een fijn laagje Nano-silver. Nano-silver is een onzichtbare bescherming, zonder luchtbelletjes, tegen vervaging van de sieraden, en zorgt voor een extra bescherming, onder meer ook tegen hoge temperaturen.

Elk juweel is uniek, met zijn eigen naam en ontwerper, zijn eigen verhaal of achtergrond. De geïntegreerde vorm zorgt er ook voor dat elk sieraad past bij elk ander sieraad van dezelfde ontwerper. Zo kan u uw eigen collectie samenstellen en door de jaren heen uitbreiden: een eigen kunstcollectie.


Ga naar de website van Lapponia